Voor wie veel achter een bureau werkt, is een goede bureaustoel een absolute must. Een ergonomische bureaustoel voorkomt fysieke klachten. Maar wat is wijsheid als je al rugklachten hebt?

Het is nóg belangrijker om de juiste stoel te kiezen wanneer je rugklachten hebt. Dit is geen kwestie van even googlen op ‘bureaustoel rugklachten’, ‘bureaustoel hernia’ of ‘bureaustoel rugpijn’?

Je verdwaalt dan al snel in een digitaal woud van eindeloos veel informatie van wisselende kwaliteit. In dit artikel leggen we uit wat je écht moet weten wanneer je je oriënteert op een nieuwe kantoorstoel kopen.

Waarom een ergonomische bureaustoel bij rugklachten?

Heb je rugklachten? Kies dan voor een ergonomische bureaustoel. Hier zijn verschillende redenen voor, die alles te maken hebben met het ontwerp van de stoel. Een goede bureaustoel voor rugklachten kenmerkt zich door:

  • Ondersteuning van de rug. Een ergonomische bureaustoel is speciaal ontworpen om de natuurlijke kromming van je rug te ondersteunen. Daardoor wordt de druk op je rug gelijkmatig verdeeld. Rugspieren worden minder belast, met minder rugpijn tot gevolg.
  • Individueel aanpasbaar. Ieder mens is anders en daarom zijn ergonomische bureaustoelen precies naar wens in te stellen. Door de hoogte, armleuningen en lendensteunen individueel aan te passen is er voor iedereen een comfortabele en gezonde zithouding mogelijk. 
  • Preventief effect. Een ergonomische bureaustoel draagt bij aan het voorkomen van verdere rugklachten. Enerzijds door een goede zithouding te stimuleren, anders door overmatige druk op de rug te verminderen. Zo wordt het risico op bijvoorbeeld een hernia verkleind. 

Overweeg je een ergonomische bureaustoel aan te schaffen? Lees dan eerst onze tips: waar op letten bij het kopen van een bureaustoel.

Waaraan moet een goede bureaustoel voor rugklachten voldoen?

Een goede bureaustoel voor rugklachten moet aan de volgende aspecten voldoen:

  • Verstelbare lendensteun. Een lendensteun die je kunt aanpassen is heel belangrijk, aangezien dit de natuurlijke kromming van je onderrug ondersteunt. Zo blijft je wervelkolom goed uitgelijnd wat de druk op je rugspieren verlicht.  Extra belangrijk wanneer je last hebt van rugklachten.
  • Verstelbare armleuningen. Het in hoogte en breedte verstellen van armleuningen is ook van groot belang, want daarmee kun je ervoor zorgen dat je armen en schouders ontspannen blijven. Dit zorgt voor een betere werkhouding en vermindert het risico op overbelasting van de rug en nek.
  • In hoogte verstelbaar. Een goede bureaustoel moet in hoogte verstelbaar zijn, zodat de hoogte van de zitting kan worden aangepast aan de hoogte van het werkblad. Alleen dan kan een ergonomische werkhouding worden bereikt. Tip: bekijk wat voor jou de juiste hoogte van het bureaublad is en pas de hoogte van je bureaustoel hier op aan. 

Maak van ergonomisch werken een gegeven en investeer in een goede bureaustoel voor rugklachten. Je zult er geen spijt van krijgen.

Bureaustoel goed afstellen

Heb je de juiste bureaustoel voor rugklachten gevonden? Goed zo, maar realiseer je wel dat dit pas stap 1 is. Het is minstens zo belangrijk om je bureaustoel correct af te stellen. Dat doe je als volgt:

  1. Zithoogte aanpassen. Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond kunnen rusten en je knieën in een hoek van 90 graden gebogen zijn. Pas de hoogte van de zitting aan totdat je deze positie bereikt.
  2. Rugleuning instellen. Stel de rugleuning zo in dat deze de natuurlijke kromming van je onderrug ondersteunt. De lendensteun moet zich ter hoogte van je onderrug bevinden om extra ondersteuning te bieden. Pas de hoek van de rugleuning aan zodat deze comfortabel aanvoelt en je rug goed ondersteund wordt.
  3. Armleuningen aanpassen. Stel de armleuningen zo in dat je armen ontspannen kunnen rusten en je schouders niet opgetrokken zijn. De armleuningen moeten op ellebooghoogte zijn, zodat je onderarmen parallel aan het bureau liggen wanneer je typt. Pas indien nodig de hoogte en de breedte van de armleuningen aan voor een optimale positie.
  4. Zitdiepte regelen. Controleer of er voldoende ruimte is tussen de voorkant van de zitting en je knieholtes. Stel de zitdiepte indien mogelijk zo in dat er ongeveer een vuistbreedte ruimte overblijft tussen je knieën en de rand van de zitting.
  5. Hoofdsteun positioneren. Als je bureaustoel een hoofdsteun heeft, stel deze dan zo in dat je hoofd en nek comfortabel worden ondersteund. De hoofdsteun moet zich ter hoogte van je achterhoofd bevinden en je nek in een neutrale positie houden.

Let op: dit zijn algemene richtlijnen. Wil je precies weten het zit, bekijk dan de arbo richtlijnen werkplek.

Beste bureaustoel bij rugklachten

Een breed aanbod, korte levertijden en aantrekkelijke prijzen: bij Kantoormeubelencenter maken we het je graag makkelijk. Dat geldt ook voor de montage op locatie, want dat verzorgen onze monteurs graag.

Dus ben je op zoek naar een bureaustoel voor rugklachten, bekijk dan ons aanbod. Je kunt direct online een ergonomische bureaustoel kopen, maar het is ook mogelijk om een van onze showrooms te bezoeken.

Ergonomische bureaustoel kopen? Bestel gemakkelijk online!

Wees zuinig op je lijf en investeer in een kwalitatieve bureaustoel. Heb je klachten? Oriënteer je dan extra goed. Advies nodig? Bezoek de showroom of neem contact op met onze klantenservice.

Ontdek snel welke bureaustoel bij rugklachten voor jou geschikt is. Neem geen risico’s met rugklachten, kies liever voor comfort en daardoor meer werkplezier.