Sta je op het punt om een nieuwe vergadertafel te kopen? Het kiezen van de juiste vergaderopstelling is cruciaal voor het succes van elke bijeenkomst. De opstelling beïnvloedt de interactie, communicatie en uiteindelijk de besluitvorming. Dit artikel helpt je bij het kiezen van de perfecte vergadertafel voor jouw ruimte.

Bepaal van te voren de volgende punten:

  • Grootte van de ruimte
  • Aantal deelnemers
  • Doel van de vergadering

Hieronder komen alle vergaderopstellingen aan bod en voor welk doel deze opstelling het meest geschikt is. 

U-vorm vergaderopstelling: ideaal voor interactie en presentaties

De U-vorm vergaderopstelling is perfect voor situaties waarin interactie tussen de deelnemers en een presentator centraal staat. Zoals de naam al zegt zitten deelnemers aan tafels die in de vorm van een U staan.  Met de open kant gericht naar het presentatiescherm, biedt deze opstelling een uitstekend zicht voor iedereen. Deze veel gebruikte opstelling maakt het voor de presentator makkelijk om rond te lopen en direct te communiceren met de deelnemers. Een ideale keuze voor trainingen, workshops of vergadering waar interactie gewenst is. Een U-vorm is geschikt voor 12 tot 20 deelnemers.

U-vorm vergaderopstelling

Afbeelding: Vergadertafel T-meeting 1 met vergaderstoelen Unimesh.

Boardroom opstelling: voor een besluitvorming op hoog niveau 

Bij een boardroom opstelling denk je waarschijnlijk direct aan een grote tafel met comfortabele stoelen eromheen. En dat klopt! Deze veel voorkomende opstelling is ideaal voor formele vergaderingen en besluitvormingsprocessen. Het bevordert open discussie, gelijkheid en focus. Als je een omgeving wilt creëren waarin serieuze beslissingen worden genomen, dan is de boardroomopstelling jouw match.

Boardroom vergaderopstelling

Afbeeding: Vergadertafel  X5 met vergaderstoelen Soul.

Carré opstelling: communiceren op gelijk niveau

Bij een carré opstelling staan de tafels in een vierkant opgesteld. Iedereen kan elkaar zien, waardoor deelnemers op een gelijk niveau met elkaar kunnen communiceren. Bij deze opstelling is er veel interactie tussen deelnemers mogelijk en je hebt de mogelijkheid om notities te maken. Een ideale opstelling voor brainstormsessies, seminars en trainingen. Hou wel een maximum van 16 deelnemers aan voor deze opstelling, zodat je elkaar nog goed kunt verstaan. 

Vergaderopstelling carré

Afbeelding: Vergadertafel T-meeting 1 met vergaderstoelen Rumba S. 

Klasopstelling: focus op leren en ontwikkeling

Wil je een omgeving creëren waarin leren en ontwikkeling centraal staan? Dan is de klasopstelling perfect. Met rijen tafels en stoelen gericht op een centraal punt of presentator, simuleert deze opstelling een klaslokaal. Het is ideaal voor trainingen, cursussen en seminars waarbij de focus ligt op het overbrengen van informatie. Hoewel de interactie tussen deelnemers beperkter is, biedt het een uitstekende setting voor concentratie en notitie. Wanneer de ruimte niet alleen is bedoeld voor een training of cursus, kies dan voor verrijdbare klaptafels. Na de training kun je eenvoudig de ruimte anders inrichten. 

Afbeelding: klaptafel Turn & Go

Ronde tafel: informele setting voor kleine vergaderruimtes

Een opstelling met een ronde tafel is perfect voor een vergadering met 2 tot 4 personen. Het biedt een informele setting die uitnodigt tot discussie en samenwerking. Ideaal voor overleg in kleine groepjes. Deze opstelling zorgt voor een dynamische en energieke sfeer waarin ideeën vrij kunnen stromen.

ronde vergadertafel cabaretopstelling

Afbeelding: Ronde tafel 120 cm

Theater opstelling: maximaliseer ruimte en focus

Heb je een grootschalige presentatie of conferentie op de planning? Dan is de theater opstelling je beste vriend. Met rijen stoelen gericht op een podium of presentatiegebied, maximaliseer je de beschikbare ruimte en focus je de aandacht volledig op de spreker. Hoewel er weinig ruimte is voor interactie, is deze opstelling ideaal voor het overbrengen van informatie aan een groot publiek.

theater opstelling kantoor

Afbeelding: Zitelement voor tribune 3 niveaus. 

Conclusie: de juiste vergaderopstelling maakt het verschil

Het kiezen van de juiste vergaderopstelling kan een wereld van verschil maken in de effectiviteit en sfeer van je bijeenkomsten. Of je nu gaat voor interactie, besluitvorming, leren, creativiteit of presentatie, er is altijd een opstelling die past bij jouw doel. Denk goed na over het doel van je vergadering en kies de opstelling die dit doel het beste ondersteunt. Welke opstelling je ook kiest, hou er ook rekening mee dat een vergaderruimte uit meer bestaat dan alleen een tafel met stoelen. Hoe zit het met de akoestiek, aankleding en heel belangrijk: frisse lucht? 

Twijfel je nog welke vergaderopstelling je het beste kunt kiezen? Bij Kantoormeubelencenter denken we graag mee over de juiste vergaderopstelling voor jouw vergaderruimte. Neem telefonisch contact met ons op via 076-8890466