Of je nu op kantoor werkt of thuis werkt, het is belangrijk om een goede bureaustoel aan te schaffen. Je wil geen klachten krijgen omdat je lang in de verkeerde houding zit. Maar wat is nu een goede bureaustoel? Je wil een goede kwaliteit waar je lang mee vooruit kan. In deze blog staan tips waar je op moet letten bij het kopen van een ergonomische bureaustoel. 

Een ergonomische bureaustoel is een must

Een ergonomische bureaustoel is ontworpen om jou een optimale ondersteuning en comfort te bieden tijdens het zitten. Een optimale ondersteuning kun je bereiken door de verstelbaarheid van de zithoogte, zitdiepte en armleggers. Daarnaast zijn er ook extra ondersteuningsmogelijkheden zoals een verstelbare lendensteun voor meer ondersteuning van de onderrug of een kantelmechanisme waardoor de de stoel met je mee beweegt.

waar moet ik op letten bij instellen bureaustoel

Wat kun je instellen bij een ergonomische bureaustoel?

Zithoogte verstellen

Stel de zitting zo in dat je bovenbenen in een hoek van 90 graden staan ten opzichte van je onderbenen. Zit je te hoog, dan ontstaat er druk op de achterkant van je bovenbenen. Zit je te laag waardoor je knieën hoger zijn dan je heupen, dan kun je hier op termijn last van krijgen. Kies altijd voor een bureaustoel met een zithoogte verstelling minimaal tussen 40 en 51 cm.

zithoogte instellen bureaustoel

Zitdiepte verstellen

Hiermee wordt bedoeld dat je de zitting naar voren of achteren kan schuiven. Gebruikers met zowel lange als korte benen moeten prettig kunnen zitten. De stelregel is dat je ongeveer een vuist tussen de zitting en knieholte moet zijn. Is de ruimte groter dan een vuist? Dan zit je te ver naar voren en worden je benen niet ondersteund. Is de ruimte kleiner? Dan kan de zitting in je knieholte gaan schuren en knelt dit je bloedvaten in je knieholte af.  

zitdiepte instellen bureaustoel

Hoogte van de rugleuning instellen

Om je rug goed te kunnen ondersteunen volgens de natuurlijke S-curve van de wervelkolom, kun je de rugleuning omhoog en omlaag instellen. Stel de hoogte zo in dat de rugleuning dat je wervelkolom tot onder je schouderbladen wordt ondersteund.

rugleuning instellen bureaustoel

Armleggers verstellen

Armleggers geven ondersteuning aan jouw armen en schouders. Wanneer je armleggers te laag zijn, dan geven ze geen steun. Wanneer de armleggers te hoog zijn, dan geven ze te veel spanning op je schouders en nek. Kies dus altijd voor verstelbare armleggers. Vaak kunnen armleggers naast in hoogte ook in breedte en diepte worden ingesteld. 

armleggers instellen bureaustoel

Kantelmechanisme

Er zijn verschillende soorten mechanismes om een bureaustoel mee te kantelen met je bewegingen. Het meeste gebruikte mechanisme is de synchroonmechaniek. Een synchroon mechanisme combineert een beweging van de rugleuning met de beweging van de zitting. De stoel volgt hierdoor je lichaamsbewegingen. Daarnaast heb je ook nog een schommelmechanisme. Zoals de naam als zegt, de stoel kantelt dynamisch naar voren en achter. Je zoekt een balans en goede houding die bij jouw lichaam past.

kantelmechanisme sychroonmechaniek bureaustoel

Heb je geen tijd voor speurwerk: ga voor een bureaustoel met een Arbo normering

Kies een bureaustoel die voldoet aan de Arbo norm NEN EN 1335 of de NPR 1813. De NEN EN 1335 is een Europese norm die criteria vastlegt met betrekking tot afmetingen, de functionele eisen en de veiligheid van de bureaustoelen. De NPR 1813 is een Nederlandse norm die net wat strengere criteria stelt wat betreft de instelbaarheid van de bureaustoel.
In onze webshop kun je heel makkelijk filteren op bureaustoelen met een EN 1335 norm of NPR1813 norm. We bieden verschillende merken aan waarvan de bureaustoelen aan deze norm voldoet, waaronder Interstuhl, Se7en, RH, HÅG, Bèta, König + Neurath. Deze bureaustoelen zijn duurzaam en gaan lang mee. Deze merken hebben ook een goede garantie regeling, want zij garanderen dat de stoelen 5, 7 of zelfs 10 jaar mee gaan. Daarnaast bieden we ook een eigen merk aan, de KMC bureaustoelen. Een groot aantal voldoen ook aan de Arbo normen. Het is niet zo wanneer een bureaustoel geen Arbo normering heeft, dat de stoel per definitie niet goed is. De stoel kan hier niet aan voldoen, of is gewoonweg niet getest voor deze normering.

Bureaustoel die voldoet aan jouw specifieke behoeften

Naast de algemene kenmerken waar aan een bureaustoel moet voldoen heb je vast ook een specifieke voorkeur waar aan jouw bureaustoel moet voldoen. Hieronder zijn er een aantal opgesomd:

  • Heb je rugklachten en wil je een bureaustoel die je rug extra ondersteuning geeft? Dan is het belangrijk dat je bureaustoel een verstelbare lendensteun heeft. Een lendensteun heeft als doel om je onderrug te ondersteunen zodat je dit niet continue op je eigen spierkracht hoeft te doen. Stel de lendensteun in de holling van je onderrug in voor een optimale steun. Het is belangrijk dat de lendensteun een bepaalde tegendruk geeft zodat je onderrug niet naar een bolling kan neigen.
  • Ben je langer dan 192 cm? Dan kun je kiezen voor een andere gaslift, zodat je de stoel hoger kan verstellen. Veel merken bieden deze optie aan, ook al staat niet altijd vermeld op onze productpagina's. 
  • Ben je op zoek naar ademend materiaal dan kun je het beste voor een mesh rugleuning kiezen. Deze netbespannen rugleuning is luchtdoorlatend.
  • Vind je een zwarte bureaustoel maar saai? Een aantal merken hebben extra aandacht voor design of ga voor jouw favoriete kleur zitting.
  • Let op welke vloer de bureaustoel komt te staan. Is dit een harde vloer zoals beton of laminaat? Of is dit een zachte vloer zoals tapijt. De wieltjes moeten hier voor geschikt zijn. Tegenwoordig zijn er ook vaak universele wielen verkrijgbaar.

lendensteun instellen van bureaustoel

Wat is een goede prijs voor een ergonomische bureaustoel?

Een goede bureaustoel hoeft niet duur te zijn. Laten we stellen dat je tussen €300 en €1000 een goede ergonomische bureaustoel kan kopen. Als je je bedenkt dat je dagelijks uren zittend doorbrengt en de bureaustoel 5 tot 10 jaar meegaat, dan valt de investering reuze mee.  Een goed basic instapmodel is de Se7en Comfort LX151 voor €269,00 ex BTW. Een betrouwbare en allemansvriend EV211 van het merk Interstuhl is verkrijgbaar voor €449,00 ex BTW. De HUG.Y van het merk König + Neurath heeft een NPR normering met een prijs van €399,00. De populairste stoel in een hoger segment is de RH Logic 400

Hulp nodig bij het kopen van een bureaustoel?

De producten die in dit artikel worden genoemd is slechts een greep uit onze grote collectie. Heb je meerdere bureaustoelen nodig? Vraag dan een offerte aan op onze website. Kom je er niet uit of heb je nog een vraag? Neem voor een vrijblijvend advies contact op met ons.