Lang zitten is ongezond, maar ineens de hele dag gaan staan ook

Lang zitten is ongezond, dat weten we allemaal. Volgens het RIVM zijn Nederlanders zelfs Europees kampioen zitten op kantoor: ruim 8,7 uur. Er zitten vele negatieve gevolgen aan langdurig zitten, daarom heb je een zit-sta bureau aangeschaft: om minder te zitten.  

hoe lang staan achter bureau

Hou er rekening mee dat het gebruik van een zit-sta bureau net als elke andere verandering is: het kan ‘bijwerkingen’ met zich mee brengen. Als je plotseling van de hele dag zitten naar de hele dag gaat staan, loop je het risico om rug-, been- of voetpijn te krijgen. Het is beter om te beginnen met 30 tot 60 minuten per dag en dit geleidelijk op te voeren. Kijk naar wat voor jou haalbaar is, het moet een soort patroon worden in jouw werkdag zodat het vanzelf gaat.  Er is geen vaste regel over hoe lang je moet staan aan een zit-sta bureau. Misschien wil je met verschillende tijdintervallen experimenteren die het beste bij jou passen. Na verloop van tijd zul je er achter komen wat voor jouw lichaam werkt. Wanneer je ongemak in je onderrug of nek begint te krijgen dan is het tijd om te bewegen of zitten.

Kortom, te veel zitten is ongezond, maar te veel staan ook. Het gaat juist om de afwisseling en beweging gedurende werkdag. Begin met een zit-sta verhouding van 3:1, wat neerkomt op ongeveer een uur staan voor elke drie uur je in totaal zittend doorbrengt.

Kan ik een zit-sta bureau de hele dag gebruiken?

Ja, je kunt een hoogte instelbaar zit-sta bureau de hele dag gebruiken door staan en zitten af te wisselen.  Dit is een ideale manier om er voor te zorgen dat je niet te lang staat of zit. Om het maximale uit je zit-sta bureau te halen, is het belangrijk dat je sta houding correct is en dat je lichaam wordt ondersteund.

bedieningsdisplay zit-sta bureau

Tips voor een goede sta houding achter je zit-sta bureau

Zorg ervoor dat je rechtop staat: je schouders naar achteren, polsen recht en borst naar voren. Als je voelt dat je naar voren gaat leunen, ga dan zitten. Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan, met de tenen naar voren gericht.

Stel het bureau omhoog in totdat je handen op het toetsenbord kunnen rusten met je ellebogen in een hoek van 90 tot 110 graden. De hoogte van het scherm bevindt zich op ooghoogte, dus je hoeft met je nek niet omhoog of omlaag te bewegen. Stel de hoogte van het scherm in door middel van een monitorarm.

bureau en belcel

Doorbreek lang zitten ook door te bewegen

Afwisseling is the key! Hieronder nog extra tips wat je naast zitten en staan kunt doen om voldoende beweging te krijgen gedurende werkdag.

  • Schaf de koffiekan een theepot af en haal elke keer wat te drinken
  • Telefoneer staand (in een belcel) of wandelend
  • Ga staan als je een document moet doornemen
  • Ga langs bij een collega in plaats van mailen
  • Hou een wandelvergadering als je maar met 2 of 3 personen bent.