Een open kantoor heeft vele voordelen. Wanneer je een kleine kantoorruimte wil indelen benut je alle ruimte optimaal en het bevordert de samenwerking en communicatie. Echter heeft een open kantoor ook nadelen, denk hierbij aan lawaai en gebrek aan privacy. In deze blog staan 5 tips op een rij voor het inrichten van een open kantoorruimte.

1.      Deel de open ruimte in zones in

Wat ga jij of medewerkers doen in deze ruimte? Werken mensen hier alleen of samen, zijn er ook vergaderingen en is er een lunchplek? Creëer functionele zones om de functie van de ruimte in te delen. Maak een inschatting hoeveel ruimte iedere zone nodig heeft.

2.      Zones afbakenen met scheidingswanden, akoestische units of roomdividers

Om alle zones duidelijk af te bakenen en om de akoestiek te verbeteren kun je gebruik maken van scheidingswanden, akoestische units en roomdividers. Het voordeel van deze elementen is flexibiliteit. Je kunt de indeling altijd nog aanpassen wanneer dit nodig is. En wanneer je in een huurpand zit kan je deze elementen overal meenemen en zit dit niet vast in de ruimte.

 

3.      Kantoormeubilair aanschaffen

Begin met de indeling van de werkplekken. Wanneer je gebruik maakt van benchtafels met scheidingswand kun je op een meest efficiënte manier de werkplekken plaatsen. Bedenk daarnaast hoeveel kastruimte je nodig hebt. Kasten hoeven niet tegen een wand aan te staan, gebruik hem bijvoorbeeld als roomdivider. Zorg voor ergonomische bureaustoelen.

4.      Akoestiek in een open kantoorruimte

Het meeste lawaai op kantoor komt vaak van mensen die bellen of overleggen. Hiervoor zijn er akoestische units: belcellen en overlegruimtes. Deze verplaatsbare units kun je in elke ruimte opbouwen, je hebt alleen een stopcontact nodig. Het voordeel van deze units zijn dat medewerkers in privacy kunnen bellen en overleggen zonder dat anderen hier last van hebben. Daarnaast zijn er ook akoestische schuifdeurkasten of akoestische wandpanelen om de akoestiek in een open kantoor te verbeteren. Heb je een vloer van beton? Een vloerkleed of tapijt verbetert ook de akoestiek.

5.      Voeg groen toe op kantoor

Voeg groen toe voor een betere luchtkwaliteit en extra sfeer op kantoor. Je kunt op verschillende manieren groen toevoegen:

  • Bureauplanten: zet kleine planten op bureaus of in een open kast.
  • Akoestische plantenbakken: zet planten in bakken en gebruik ze om een ruimte af te schermen.
  • Vloerplanten: plaats grote kamerplanten bij de entree voor een mooi aanzicht en goede eerste indruk.
  • Plantenwanden: creëer een groene muur voor een ruimtebesparende groene ruimte.

Een open kantoorruimte inrichten is niet iets wat je elke dag doet. Bovenstaande tips is slechts een gedeelte waar je rekening mee moet houden. Denk ook aan kabels, verlichting, looproute en huisstijl. We kunnen je altijd helpen bij iedere stap van het proces. Neem contact me ons op via 076 - 8890466 of info@kantoormeubelencenter.nl