Het nieuwe werken, wat is dat eigenlijk? Als je aan het nieuwe werken denkt, dan denk je waarschijnlijk aan werken 2.0, slimmer werken en flexibel werken. Het nieuwe werken wordt steeds populairder en steeds meer bedrijven werken 2.0. Maar wat houdt het nieuwe werken precies in en wat zijn de voor- en nadelen van het nieuwe werken? Dat gaan we in dit artikel bespreken.
Definitie nieuwe werken
Het nieuwe werken staat voor werken wanneer dat je uitkomt, waar dat je uitkomt en hoe dat je uitkomt. Het nieuwe werken betekent dus niet om 09:00 uur aanwezig zijn en om 17:00 vertrekken, maar om dat gene wat je uiteindelijk oplevert. Het resultaat is wat telt en als flexibel werken helpt bij een beter resultaat, dan moet het nieuwe werken de voorkeur krijgen boven traditioneel werken.
Bij het nieuwe werken moeten werknemers moeten te allen tijde toegang hebben tot interne systemen en informatie. Dit maakt het mogelijk om te werken vanaf waar dat maar uitkomt. Dat kan thuis zijn, onderweg in de trein, op het terras etc. Werknemers krijgen erg veel vrijheid, vertrouwen en er is relatief weinig controle van de leidinggevende. Uiteindelijk moet je je kunnen verantwoorden voor de opgebrachte resultaten en hoe je dat doet is niet zo relevant.
Nadelen van het nieuwe werken
Moeten we nu met z’n alle flexibel werken en het werken op de traditionele manier volledig achter ons laten? Nee natuurlijk niet, veel bedrijven kiezen dan ook voor een middenweg. Dat is niet voor niets natuurlijk, want het nieuwe werken heeft ook een aantal nadelen:
- Veel vrijheid betekent veel verantwoordelijkheid en discipline. Een 8-urige werkdag betekent natuurlijk niet 7 uur niksen en 1 uur werken. Als je niet met deze vrijheid kan omgaan en de vrijheid niet kan omzetten in betere resultaten, dan kan dit een valkuil zijn.
- Als je werkt waar en wanneer je dat wilt, heb je minder sociaal contact met je collega’s. Wellicht spreek je ze wel via de mail of telefoon, maar dit gaat altijd over werk. Hierdoor krijg je niet de kans om je collega’s écht te leren kennen of om een band mee op te bouwen.
- Als je veel thuis werkt, dan is de kans groot dat je werkplek niet ergonomisch is ingericht. Dit kan uiteindelijk leiden tot lichamelijke klachten. Daarom is het erg belangrijk om te investeren in bijvoorbeeld een goede bureautafel en bureaustoel.
- Je kunt als werkgever moeilijk inschatten of een werknemer te weinig te doen heeft.
Conclusie
Het nieuwe werken is hip en modern, maar niet voor alle bedrijven en mensen weggelegd. Daarom kiezen steeds meer bedrijven voor een tussenweg. Hierdoor krijgen werknemers wel meer vrijheid, maar blijft er nog steeds voldoende controle op aanwezigheid en de werkzaamheden die worden verricht.