Na een periode van solliciteren, is het nu eindelijk zover: de eerste werkdag bij je nieuwe werkgever. Nieuw werk, nieuwe collega’s. Spannend! Je brandt van nieuwsgierigheid, bent vol verwachting en hebt er zin in. Maar tegelijkertijd ben je waarschijnlijk nerveus. Hoe bereid je je voor op die eerste dag en wat zijn de do's en don’ts?

De beste voorbereiding op je eerste werkdag

eerste werkdag

Op je eerste werkdag wil je zeker niet te laat komen of op het nippertje hijgend bij je nieuwe werkgever naar binnen rennen. Zet je wekker en zoek van tevoren uit welke trein je moet nemen of hoe laat je met de auto of fiets van huis moet gaan. Zorg dat je de route kent en ga op tijd van huis. Leg de avond ervoor je kleding klaar. Kleding die past bij de bedrijfscultuur en waarin jij je prettig voelt. Je ziet er verzorgd uit, overdrijven hoeft niet. Natuurlijk ga je op tijd naar bed, zodat je, hopelijk na heel wat uurtjes slaap, fris en vol energie op staat.

Doe dit NIET op je eerste werkdag

Wees niet te verlegen op je eerste dag. Het is logisch dat je de kat een beetje uit de boom kijkt en niet direct het slimste jongetje of meisje van de klas wilt zijn. Maar maak jezelf zichtbaar, stel jezelf duidelijk voor en kom met vragen. Zeker in de eerste periode is het stellen van vragen slim. Juist omdat je een frisse blik hebt, vallen dingen je op. Bovendien is het logisch dat je nog niet alles weet en begrijpt. Merk je zaken op waarvan jij vindt dat die anders zouden moeten? Hou dat nog even voor je. Het is geen goed idee om op je eerste werkdag al de betweter uit te hangen. Houd tot slot je werkplek netjes en formeel. Plaats niet direct al je persoonlijke spullen en foto's op je bureau, maar houd het opgeruimd.

Eerste werkdag: tips voor de beste eerste indruk

Gewoon jezelf zijn is op een eerste werkdag al een heel goed begin. Maar ben je bang dat je door de zenuwen dingen verprutst, houd dan onderstaande tips in je achterhoofd.

Tip #1: Een goed humeur

Ook je collega’s zijn benieuwd naar jou en ook voor hen is het spannend. Pas je in hun team? Zorg voor positieve energie met een goed humeur en wees vriendelijk.

Tip #2: Een open houding

Sta open voor nieuwe informatie en nieuwe gebruiken. Pas op dat je niet continu vergelijkt met je vorige baan. ‘Wij deden dit altijd zo.’ Daar hebben je nieuwe collega’s geen boodschap aan. Jij bent nieuw en dus pas jij je aan.

Tip #3: Toon interesse

Nieuwe situaties bieden nieuwe inzichten. Je leert elke dag bij. Toon interesse in je collega’s en in de nieuwe organisatie. Vraag gerust waarom iets op een bepaalde manier gaat. Zonder direct te oordelen. Dat komt misschien later.

Tip #4: Wees actief

Het is heel verleidelijk om op je eerste werkdag en in de eerste periode, passief achterover te leunen en af te wachten wat er op je afkomt. Natuurlijk is luisteren belangrijk, maar een beetje initiatief tonen kan geen kwaad. Haal eens een keer koffie of help een collega met een klus zodat je er alvast in komt.

Tip #5: Doe mee aan de vrijdagmiddagborrel

Het is vrijdag. Je bent doodmoe van alle indrukken en eigenlijk wil je graag naar huis. Maar de vrijdagmiddagborrel is een vast gebruik op je nieuwe werk. Je hebt je collega’s er al verschillende keren over gehoord. Ze zullen het enorm waarderen als je meegaat. Dus hou nog even vol en hef samen met hen het glas op de fijne samenwerking.

Succes en veel plezier op je eerste werkdag!