Uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet wordt bevestigd wat werkend Nederland denkt: we gaan nooit meer 100% naar kantoor. Maar liefst 85% van ondervraagden verwacht nooit meer 100% naar kantoor te gaan. 31% van de ondervraagden geeft aan dat het kantoor de vaste werkplek wordt, maar wel in combinatie met thuiswerken. Tot slot geeft 20% van de ondervraagden aan dat ze na de coronacrisis voornamelijk thuis zullen werken.

Voordelen van thuiswerken

Thuiswerken brengt veel voordelen met zich mee. Wij hebben de belangrijkste voordelen voor je uiteengezet:

  • Geen reistijd: één van de belangrijkste voordelen van thuiswerken is dat het iedereen reistijd bespaart. Reizen met de fiets, OV of auto is niet meer nodig.
  • Flexibeler: een ander voordeel van thuiswerken is de flexibiliteit. Even tussendoor kleine huishoudelijke taken doen, samen eten met de kinderen of een snelle boodschap doen: het is allemaal mogelijk.
  • Productiever: uit verschillende onderzoeken blijkt dat thuiswerkers productiever zijn dan wanneer ze op kantoor werken. Een belangrijke reden hiervoor is dat je niet afgeleid wordt door collega’s op de werkvloer.

Nadelen van thuiswerken

Thuiswerken heeft natuurlijk ook nadelen. Lees hieronder de belangrijkste nadelen:

  • Minder sociaal: het kantoor is een sociale ontmoetingsplaats met je collega’s. Daar kan geen enkele meeting of vrijdagmiddagborrel via een videoconferentie tegenop.
  • Geen scheiding tussen werk en privé: na een lange werkdag is het niet mogelijk om je werkplek te verlaten en alles achter je te laten. Thuis = werk en werk = thuis.
  • Geen goede werkplek: veel thuiswerkers werken aan de eettafel. Niet echt een geschikte werkplek voor langdurig thuiswerken. Werken in de slaapkamer is ook niet ideaal. Optimaal thuiswerken vraag om een aparte kamer die speciaal hiervoor is ingericht.

De toekomst van thuiswerken

Het mag nu duidelijk zijn dat de coronacrisis geen overbruggingsperiode is voor het tijdelijk thuiswerken. Een combinatie van thuiswerken en werken op kantoor zal de norm worden. Volledig thuiswerken wordt ook vanzelfsprekend. Zo vanzelfsprekend was dat nog niet een jaar geleden. Thuiswerkers zullen zelf of via hun werkgever investeren in een fijne en ergonomische werkplek. De vraag naar een grote woning voor het inrichten van een werkruimte zal groter worden. In de spits staan is niet meer nodig en we besparen een hoop op onze transportkosten. Maar worden we er ook gelukkiger van? De toekomst zal het uitwijzen.