Staand werken is gezond en geeft je energie

Als je veel zit, gebruik je weinig spieren. Hierdoor neemt je lichaam suiker en vet minder snel op. Dit leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Ook vergroot veel zitten de kans op depressieve gevoelens.

Als je staat, verbetert je bloedcirculatie. Je hart pompt ongeveer 10 keer zoveel bloed rond door je lichaam dan wanneer je zit. Vet en glucose worden beter opgenomen in je bloed. Dit is gezonder voor je hart, bloedvaten en cholesterolgehalte in het bloed.

Daarnaast verloopt je stofwisseling sneller. Hierdoor voel je je energieker en ben je een stuk productiever. Je verbrandt bovendien extra calorieën. Zo’n 50 per uur, afhankelijk van je lichaamsgewicht. Tot slot train je je rugspieren als je staat, met name die in je onderrug. Hierdoor wordt je lichaam sterker en voel je je beter.

Hoe begin je met staand werken en wat heb je nodig

Is de hele dag staan dan een goed idee? Nee, zeker niet. Het is supervermoeiend en bovendien zorgt te lang staan ervoor dat je beenspieren het bloed niet meer richting je hart kunnen pompen. Dit kan leiden tot spataderen of gezwollen enkels. Niet doen dus.

Wissel staand en zittend werken af.

1. Maximaal 1 uur staand werken

Het is het beste niet langer dan 1 uur achter elkaar staand te werken. Anders overbelast je de spieren in je onderrug te veel. Verlaag na een uur je bureau of ga op een hoge kruk zitten.

2. Kijk welke taken je staand kunt doen

Nog beter dan het zetten van de timer, is kijken welke taken je staand zou kunnen doen. Overleg met een collega kan vaak prima staand. Of zelfs wandelend. Ook de lunch is een goed moment om zitten vermijden. Lunch bijvoorbeeld aan een statafel of bar (als die er zijn) of neem je lunch mee naar buiten en maak even een ommetje.

3. Zorg voor goede zit-sta bureaus

Met een verstelbaar zit-sta bureau wissel je zittend en staand werken snel en gemakkelijk af. Je plaatst het blad in de door jou gewenste hoogte. De hoogte van het blad van een zit-sta bureau varieert meestal tussen de 65 en 125 cm. Er zijn zit-sta bureaus die je met de handslinger verstelt en bureaus die je elektrisch verstelt. Voorbeelden van elektrische zit-sta bureaus zijn Zit-sta bureau Flex 3 elektrisch, Elektrisch verstelbaar bench bureau Flex die je onafhankelijk van elkaar kunt instellen of Elektrische zit-sta werkplek Adapta.

Advies nodig bij inrichten van een gezond kantoor?

Neem dan contact op met de medewerkers van onze Klantenservice via 076 – 88 90 466. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 18.00 uur.