Voelt je leven te vol en heb je nergens meer energie voor? Heb je geen tijd voor dingen die je écht belangrijk vindt en heb je het gevoel geleefd te worden? Dan is het hoog tijd voor meer balans in je leven. Meer balans tussen werk en privé, tussen verplichtingen en vrije tijd, tussen spanning en ontspanning. We geven je 5 tips die je direct op weg helpen.

Altijd druk en altijd bezig

We lijken ons leven steeds voller te willen proppen. Naast werk, gezin en huishouden willen we op vakantie, liefst meerdere keren per jaar. We staan continu in contact met onze omgeving via social media, WhatsApp en e-mail. Ook moeten we sporten, gezond eten en genieten van het moment. Een waslijst waar veel mensen doodop van worden.

Het idee dat we altijd druk moeten zijn, zorgt voor veel stress. We worden onrustig als we niets doen, terwijl die momenten juist zo belangrijk zijn. Bij kinderen weten we dat ‘je vervelen’ eigenlijk heel goed is. Datzelfde geldt ook voor volwassenen.

Meer balans werk en privé – top 5 tips

Wat een goed eventwicht is tussen werk en privé is, verschilt per persoon. De een functioneert het beste bij een regelmatig leven, de ander haalt juist energie uit onverwachte gebeurtenissen. Het is goed om voor jezelf te weten wat voor jou prettig is.

Tip 1: Doe minder
Hoe meer ballen je in de lucht houdt, hoe groter de kans dat er eentje valt. Minder doen klinkt dus echt als een supersimpele tip. Maar dit betekent dat je keuzes moet maken en ‘nee’ moet durven zeggen. Meestal makkelijker gezegd dan gedaan. Want je wilt niemand teleurstellen en aardig blijven, toch?

Wat helpt is dat je om bedenktijd vraagt als je een verzoek of uitnodiging krijgt. Zeg niet direct ja of nee. Zo maak je voor jezelf een goede afweging en weet de ander dat er ook een ‘nee’ als antwoord kan komen. Wees vervolgens duidelijk. Een uitleg hoeft niet perse. En nee, laat je niet door schuldgevoel verleiden tot beloftes over de toekomst. Dus niet: ‘misschien een volgende keer’.

Tip 2: Perfect zijn hoeft niet!
De mooiste traktatie voor je kinderen op school, altijd bij elke sociale verplichting aanwezig zijn en een scherpe tijd neerzetten tijdens de halve marathon waar je wekelijks hard voor traint. Zaken die je energie geven of energie slurpen? Je hoeft niet altijd alles te doen en te kunnen. Werk aan je perfectionisme en weet dat het ok is als je 80% i.p.v. 100% geeft of soms eens iets lekker níet doet.

Tip 3: Plan rust in je agenda
Vind je het lastig om tijd voor jezelf te nemen? Tijd om eens lekker een boek te lezen, een bad te nemen, muziek te luisteren of gewoon voor even helemaal niets? Zet het dan als ‘taak’ in je agenda. Het klinkt geforceerd, maar als dit helpt, heb je er alleen maar voordeel van!

Tip 4: Wees af en toe onbereikbaar
De mobiele telefoon is niet meer uit ons leven weg te denken. Meestal superhandig, maar soms een pestkop. Ben jij zo iemand die bij elk ‘piepje’ even nieuwsgierig kijkt naar het bericht dat binnen komt? En ‘check’ je je mobiel tijdens elk ‘leeg’ moment? Als je op de trein wacht, lekker in de tuin zit of op het schoolplein wacht op je kinderen? Laat je telefoon dan af en toe thuis, leg ‘m uit het zicht of zet ‘m tijdelijk uit. Je zult merken dat het niet erg is als je niet direct reageert op berichten, het geeft je veel rust en het is goed voor je concentratie.

Tip 5: Geniet van kleine dingen!
‘In het moment leven’, ‘mindfulness zijn’. Het is toch raar dat we dit steeds moeilijker lijken te vinden? Zo moeilijk, dat we er zelfs workshops voor kunnen volgen. Waar het hierbij om gaat is een stukje bewustwording. Elke dag zijn er mooie momenten. Maar je moet ze wel zien. Ze geven je immers die energie waar je zo’n behoefte aan hebt! Bijvoorbeeld dat leuke gesprek met een collega, een mooie wandeling, die leuke, herkenbare column, dat heerlijke toetje.

Voor een betere balans tussen werk en privé is het nodig dat je in je dagelijks leven terugschakelt van de vijfde naar de vierde of derde versnelling. Je zult zien dat je meer energie krijgt en dat beter in balans bent.