Ja hoor, ze zijn er nog steeds! Van die ongezellige kantines met bruine stoeltjes en een kille TL-lamp aan het plafond. Zeker praktisch en zeker geen plek waar medewerkers blijven hangen. Goed? Nou nee. De kantine of het bedrijfsrestaurant kan juist een belangrijke bijdrage leveren aan de communicatie in een organisatie. Een informeel gesprek onder het genot van een lekkere lunch is goed voor binding tussen het personeel. Een moment van ontspanning doet wonderen voor de productiviteit en creativiteit. Waar let je op bij de inrichting van een bedrijfskantine?

bedrijfskantine-inrichting

Pauzemoment = relaxmoment

De pauze tussen de middag is een belangrijk rustmoment. Sommige medewerkers slaan de pauze structureel over. Anderen eten even snel een boterham op hun werkplek of maken met een vast groepje een korte wandeling. Hoe anders wordt het als er een fijne ontmoetingsplek is. Een bedrijfskantine waar medewerkers uit de hele organisatie, van verschillende afdelingen, elkaar ontmoeten. Goed voor de sfeer, goed voor de communicatie en goed omdat je daarna weer opgeladen aan de slag gaat.

De bedrijfskantine als chillplek

Maak van de kantine een plek waar het goed toeven is. Een plek waar medewerkers los komen van hun werk en kunnen ontspannen. Bekijk hieronder onze tips voor het inrichten van de bedrijfskantine.

5 Tips voor bedrijfskantine inrichting:

Tip 1: Zorg dat de kantine een aparte ruimte is.

Groot is niet perse nodig, uit het zicht van werkplekken wel. Zo komen medewerkers echt even los van het werk. Is er geen aparte ruimte beschikbaar, kijk dan of je binnen een bestaande ruimte een aparte hoek kunt inrichten als kantine. Bedenk van te voren hoeveel ruimte en zitplaatsen nodig zijn op piekmomenten.

Tip 2: Toon lef bij de inrichting!

Het is nodig dat de kantine een andere sfeer heeft dan de werkomgeving. Losser, gezelliger, huiselijker. Je kunt kiezen voor 1 basiskleur, maar juist in de kantine kun je goed kiezen voor kleurig. Bijvoorbeeld door het kiezen van verschillende kleuren kantinestoelen. Maak het niet té wild. Kies een aantal vaste kleuren die je bijvoorbeeld zowel in het kantinemeubilair als in de muurkleuren terug laat komen.

Tip 3: Maar.. hou het representatief

Hoe handig is het als je de bedrijfskantine ook kunt gebruiken om af te spreken met klanten? Juist door het uitnodigende, laagdrempelige karakter van een kantine, is deze ruimte daar heel geschikt voor. Klanten proeven de sfeer en maken tegelijkertijd kennis met je organisatiecultuur. Zorg voor een goede balans in de inrichting van de kantine: laagdrempelig, maar toch stijlvol en met stoelen die goed zitten!

Tip 4: Wissel hoge en lage tafels af

De een zit graag, de ander vindt het juist fijn om even te staan. Kies bij kantinetafels voor een mix van lage tafels en statafels, al dan niet met barkrukken. Grote tafels bieden plek aan meerdere collega’s en stimuleren de onderlinge communicatie. Afwisseling in de verschillende soorten zitplekken zorgt voor een speelse, ontspannen uitstraling van je kantine.

Tip 5: Lekkere en gezonde lunch

Het is handig als medewerkers ook eten kunnen kopen in de kantine of het bedrijfsrestaurant. Geen boterhammen smeren scheelt ’s ochtends tijd en stress. Natuurlijk zorg je voor gezonde en lekkere lunchgerechten. En verras ze op vrijdag eens met iets bijzonders, bijvoorbeeld soep of een andere warme hap.

De bonustip! Vergeet niet een klok op te hangen. Want even bijtanken is gezond, een betere band met collega’s is goed voor de communicatie maar er is nog genoeg werk aan de winkel!

Hulp nodig bij bedrijfskantine inrichting?

Neem contact op met onze medewerkers van de Klantenservice op 076 – 88 90 466, bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 18.00 uur