Arbeidsvreugde staat voor de mate van plezier die werknemers hebben in hun werk. Hoe gelukkiger een werknemer is, hoe groter de arbeidsvreugde zal zijn. Een hogere arbeidsvreugde leidt tot betere prestaties, hogere productiviteit en royale werknemers.

Het is de taak van de werkgever om te zorgen dat werknemers tevreden zijn met hun baan. Hoe gelukkiger de werknemers zijn, hoe meer de werkgever en het bedrijf hiervan zal profiteren. Maar wat zorgt precies voor een hoge arbeidsvreugde en hoe kun je dit stimuleren?

Arbeidsvreugde stimuleren

  • Werkomgeving. De werkomgeving is één van de belangrijkste factoren voor werknemers om zich gelukkig te voelen op het werk. Niet moeten werknemers zich alleen veilig voelen, ook moeten ze een comfortabele werkplek hebben. Denk aan voldoende daglicht, een goede temperatuur, een goedwerkende pc, een fijne bureautafel en bureaustoel etc.
  • Successen vieren. Elke dag hard werken is leuk, maar dat doen we niet voor niks. Met het harde werken willen we bepaalde doelen behalen en doelen die behaald worden, mogen niet vergeten worden om te vieren.
  • Aandacht en waardering. Krijg je genoeg aandacht en waardering van je werkgever? Geeft je werkgever je weleens een compliment voor het werk dat je doet of voel je je genegeerd? Een werkgever die jouw helpt om verder te groeien in je functie en voldoende waardering geeft, leidt tot een hogere arbeidsvreugde.
  • Persoonlijke groei. Heb je voldoende ruimte om je verder te ontwikkelen in je functie en misschien zelfs buiten je huidige functie om? Krijg je voldoende mogelijkheden tot bijvoorbeeld cursussen en trainingen?
  • Beloning. Alleen de zon gaat voor niets op en voor het harde werken willen we ook beloond worden. Krijg je ieder jaar een salarisverhoging of krijg je wellicht zo nu en dan een bonus uitgekeerd? Heb je een vast contract verdiend?
  • Vertrouwen. Krijg je als werknemer genoeg vertrouwen? Mag je bepaalde taken volledig zelfstandig uitvoeren? Laat een werkgever je je gang gaan uit vertrouwen of zit hij constant in je nek te hijgen?
  • Collega’s. Collega’s zie vaak meer dan je vriendenkring. Je zit de hele dag op elkaars lippen en het is dan ook zeer belangrijk dat collega’s het onderling goed met elkaar kunnen vinden. Hoe beter collega’s het onderling met elkaar kunnen vinden en elkaar vertrouwen, hoe hoger te arbeidsvreugde zal zijn.