Vanwege de coronacrisis zijn veel Nederlanders momenteel genoodzaakt om verplicht thuis te werken. Terwijl de één het heerlijk vindt om thuis te werken, is het voor de ander een ramp. Stel je voor dat je kinderen hebt, hoe kom je dan aan het werken toe? Of wat als je geen goede werkplek hebt en zoals de meeste mensen aan de eettafel werkt? We moeten er in ieder geval het beste van maken met zijn allen. Moet jij ook gedeeltelijk of fulltime vanuit huis werken vanwege het coronavirus? Lees dan onze 5 tips om thuis te werken.

1. Bepaal je werktijd
Probeer een vaste routine te maken wat betreft je werktijden. Begin de dag op het tijdstip dat je normaal gesproken ook zou beginnen op kantoor en eindig de dag ook op de normaal gesproken eindtijd. Op deze manier krijg je het meeste gedaan en daarbij is het voor je collega’s ook duidelijk wanneer je te bereiken bent. Bespreek daarom ook onderling met je directe collega’s wat hun werktijden zijn, zodat online vergaderingen zonder moeite gepland kunnen worden. Het grote verschil met thuis en op kantoor werken is dat je zelf moet bepalen of je 1.voldoende en goed werk hebt afgeleverd en 2. wanneer het tijd is om te stoppen. Stop met werken wanneer je normaal gesproken ook zou stoppen en ga de dag erop weer verder.

2. Kleed je aan en maak je op
Het is heel verleidelijk wanneer je thuis werkt om je niet aan te kleden en op te maken. Natuurlijk is het heerlijk om de hele dag in je pyjama rond te slenteren, maar dit heeft een negatieve impact op je productiviteit. Zodra je je aankleedt en opmaakt, geef je je hersenen direct een signaal om wakker te worden en dingen voor elkaar te krijgen. Hierdoor maak je ook direct onderscheid tussen thuis zijn en thuis werken. Daarnaast moet je er natuurlijk ook enigszins representatief uitzien tijdens videoconferenties. Je hoeft je zeker niet aan te kleden en op te maken zoals je dat normaal zou doen op een werkdag, maar zorg goed voor jezelf en probeer jezelf niet teveel uit je normale routine te krijgen.

3. Creëer een werkplek
Wist je dat de meeste Nederlanders thuis aan de eettafel werken? Als je af en toe een dagje moet thuis werken is dat natuurlijk prima, maar als je regelmatig thuis werkt dan is dat alles behalve ideaal. Zeker nu in verband met de corona-maatregelen zijn veel mensen genoodzaakt om volledig thuis te werken. Ons advies is daarom om een werkplek te creëren, zodat je productief kan zijn en zo min mogelijk wordt afgeleid. Ideaal zou natuurlijk zijn om een aparte kamer in te richten als werkkamer. Helaas beschikt niet iedereen over deze luxe, dus dan moet je creatiever zijn. Als je zoals de meeste mensen 8 uur op een dag werkt, dan is een ergonomische bureautafel en bureaustoel het belangrijkste waar je in moet investeren. 

4. Maak afspraken met je huisgenoten
Dit is voor de meeste mensen één van de grootste obstakels van het thuiswerken: afgeleid worden door je huisgenoten. Je man, vrouw, vriend of vriendin die je aandacht nodig heeft. Kinderen die niet naar school gaan en ook thuis zijn vanwege de corona-maatregelen. Een baby waar voor gezorgd moet worden. Het maakt het er allemaal in ieder geval niet makkelijk op om thuis te werken. Daarom is het zo belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je huisgenoten, zodat je zoveel mogelijk productief kan werken. Bespreek bijvoorbeeld wanneer je absoluut niet gestoord wilt worden. Maak heldere regels voor je kinderen. En als je een baby hebt, spreek dan met je partner af wie wanneer de zorgt draagt over jullie baby. Communiceren en duidelijkheid scheppen is key.

5. Laat je niet afleiden door het nieuws
Het coronavirus heeft impact op iedereen en het houdt ons allemaal bezig. Laat je echter niet hierdoor afleiden tijdens het werk. Voordat je het weet ben je alweer een half uur verder met het nieuws lezen en onbewust zal je het nieuws ook meenemen wanneer je weer aan de slag gaat. Als je echt graag op de hoogte wilt zijn van de laatste nieuwtjes, doe dit dan na je werktijd. Hierdoor kan je zoveel mogelijk productief zijn tijdens je werkuren. Niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je werkgever. Vergeet ook niet dat het voor veel werkgevers momenteel erg zwaar is. Natuurlijk is het menselijk om afgeleid te worden, maar je kunt wel maatregelen nemen om dit zoveel mogelijk te beperken. Tot slot willen we iedereen veel sterkte en gezondheid toewensen tijdens deze coronacrisis. Wij van Kantoormeubelshop.nl staan zoals altijd klaar voor alle bedrijven en thuiswerkers.