Heb je te maken met een negatieve werksfeer? Dan is het zaak om er gauw wat aan te doen, voordat de sfeer nog meer verslechterd. Een negatieve werksfeer is niet alleen vervelend voor collega’s onderling, ook zal de directie er onder lijden. Dit komt omdat werknemers minder goed presteren en minder productief zijn bij een negatieve werksfeer. Met onze volgende tips kun je

1. Fijne werkomgeving

Een fijne werksfeer begint bij een fijne werkomgeving. Het pand waar vanuit gewerkt wordt, vormt het hart van het bedrijf en zodra het hart niet in orde is, kan er ook niet optimaal gewerkt worden.

Denk bijvoorbeeld aan een pand waarbij medewerkers te dicht op elkaar zitten, bureaustoelen die niet voldoen aan ergonomische eisen, te warme temperaturen in de zomer en te koud in de winter. Werknemers zullen zich niet serieus genomen voelen en wanneer er na kritiek op de werkomgeving niets wordt ondernomen door de directie, zal de negatieve werksfeer nog meer verslechteren.

Onderzoek wijst aan dat een prettige werkomgeving leidt tot een hogere productiviteit. Dat betekent niet dat alleen werknemers gelukkiger zullen zijn, de directie zal ook profiteren van de productiviteit van de werknemers.

2. Piramideverhouding

Een piramideverhouding heb je in bijna iedere organisatie: directie → managers → teamleiders → medewerkers. Iedereen is zich hier ook bewust van, maar dat betekent niet dat deze piramide voelbaar hoeft te zijn op de werkvloer. Zodra medewerkers zich minderwaardig voelen ten opzichte van de teamleaders, de teamleaders zich minderwaardig voelen te opzichte van de managers en de managers op hun beurt zich niet serieus voelen genomen door de directie, zal dit direct leiden tot een negatieve werksfeer.

Dit kun je voorkomen door minder afzonderlijk als teams te werken, maar juist meer als een geheel. Door de verschillende teams in verschillende ruimtes te plaatsen, wordt de zogenaamde piramide nog meer voelbaar. Een oplossing hiervoor zou zijn een zo open mogelijk werkruimte. Daarnaast zou bijvoorbeeld een gezamenlijke lunch met een mooie kantine inrichting de sfeer kunnen verbeteren, omdat alle teams dan bij elkaar komen en elkaar beter leren kennen.

3. Durf kritiek te uiten

Ken je dat? Dat je het ergens niet helemaal mee eens bent, maar het niet durft te zeggen? Dit leidt tot een hele vervelende situatie, want als jij niks zegt dan zal de situatie ook niet verbeteren. Probeer kritiek op een collega of leidinggevende dan ook subtiel en zorgvuldig te formuleren. Begin met iets positiefs en geef vervolgens aan wat je liever anders zou willen zien. Voorbeeld: “Ik vind je manier van leiding geven erg sterk en overtuigend, maar ik zou het fijn vinden als je belangrijke dingen persoonlijk vertelt i.p.v. via de mail”.

Kritiek geven op medecollega’s vinden we over het algemeen minder moeilijk dan kritiek uiten op de leiding. Dit komt omdat we bang zijn dat de leiding niet blij zal zijn met de kritiek. Maar onthoud: zolang de leiding nooit kritiek krijgt, denken ze dat het goed gaat en niets hoeven te veranderen. Heb je meerdere keren onderbouwde kritiek geleverd, maar wordt er niks mee gedaan? Dan is er soms helaas niks te doen aan een negatieve werksfeer en wordt het misschien tijd om eens verder te kijken.