Heb je een kantoorbaan en werk je veel achter een beeldscherm, dan heb je kans op vermoeide ogen, droge ogen, een branderig gevoel of een wazig zicht. Soms met hoofdpijn tot gevolg. Vermoeide ogen hebben een negatieve invloed op je gevoel van welbevinden en verminderen de kwaliteit van je werk. Hoe ontstaan vermoeide ogen, hoe voorkom je klachten en hoe zorg je weer voor een frisse blik, zodat je optimaal kan werken?

Hoe ontstaan vermoeide ogen?

Vermoeide ogen kantoorwerk

De belangrijkste oorzaak van vermoeide ogen is het onafgebroken turen naar het beeldscherm van je computer. Gemiddeld kijken we zo’n zes uur per dag naar een beeldscherm. Uit onderzoek blijkt dat je achter je beeldscherm 66% minder met je ogen knippert. Dit heeft een negatief effect op het vochtgehalte van je ogen. En dan hebben we het alleen nog maar over het beeldscherm op je werk. Na het werk kijk je televisie en gebruik je je mobiele telefoon. Je ogen krijgen nooit rust. Andere boosdoeners van vermoeide ogen zijn een te droge lucht, kunstlicht, te weinig daglicht en slaaptekort.

Wat kun je eraan doen?

De beste remedie tegen vermoeide ogen is rust nemen. Zorg voor voldoende slaap en onderbreek het turen op je beeldscherm regelmatig. Loop elk half uur even een paar minuten van je werkplek weg. Bijvoorbeeld voor een kopje koffie of kort overleg met een collega. Zorg verder voor een goede luchtvochtigheid. De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Heb je het idee dat de lucht in jouw kantoor te droog is? Kijk hier dan samen met je werkgever naar. Knipper tot slot vaker met je ogen zodat de vochtbalans in je ogen op peil blijft.

Vier tips om vermoeide ogen tegen te gaan

Eerlijk is eerlijk. Vermoeide ogen voorkom je het best door minder tijd door te brengen achter je beeldscherm. Helaas is dat voor de meeste mensen niet haalbaar. Wat je wél kunt doen is ervoor zorgen dat de werkomstandigheden optimaal zijn en dat je beeldscherm goed is afgesteld.

1. Zorg voor de juiste verlichting.

Verlichting op kantoor is enorm belangrijk voor je ogen. Met name daglicht heeft een positieve invloed op hoe we ons voelen en dus ook op je ogen. Plaats je bureautafel dichterbij het raam als er te weinig licht is. En verder weg van het raam als je spiegeling en verblinding door teveel daglicht wilt voorkomen. Tijdens de donkere wintermaanden is de natuurlijke lichtsterkte veel lager dan op een zonnige zomerdag. Creëer een goede balans tussen natuurlijk licht en kunstlicht. Met LED-kantoorverlichting zorg je op je werkplek voor de ideale situatie voor je ogen.

2. Plaats je beeldscherm op de juiste plek.

Stijl je beeldscherm zo op dat de kijkrichting parallel is aan het raam. Doe je dit niet, en zit je bijvoorbeeld met je rug naar het raam gekeerd, dan heb je last van irritante spiegeling in je scherm. Het beeldscherm moet tussen de 50 en 65 cm van je gezicht staan. Met een monitorarm heeft je beeldscherm altijd de juiste positie.

3. Stel je beeldscherm juist in.

Je kunt het contrast van je beeldscherm instellen. Veel contrast zorgt voor een goede leesbaarheid van tekst, maar teveel licht kan je ogen vermoeien. Te weinig contrast vermindert de leesbaarheid van tekst waardoor je je ogen dichtknijpt om de tekst toch te kunnen lezen. Zorg voor de juiste balans en pas de lettergrootte aan als je merkt dat het lezen van kleine letters vermoeiend voor je is.

4. Wissel beeldschermwerk af.

Kom achter je beeldscherm vandaan! Gun je vermoeide ogen even rust. Plan vergaderingen verspreid over de dag. Lunchen doe je vanaf nu nooit meer op je werkplek, maar in de kantine of tijdens een ontspannende wandeling buiten.

Blijf je last houden van vermoeide en branderige ogen? Check dan of je misschien een bril of lenzen nodig hebt. Er zijn speciale contactlenzen op de markt die uitdroging van de ogen voorkomen.