Wat is ergonomisch werken? Betekenis uitgelegd

28 okt. 2019 09:37:57

Wat is ergonomisch werken? In deze blog leggen we je uit wat ergonomisch werken betekent. Laten we eerst bespreken wat ergonomie betekent. Ergonomie staat voor de wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met de mens in relatie tot zijn of haar omgeving. Ergonomische ontwerpen betekent ontwerpen voor mensen en hun continue veranderende behoeften. Het doel van ergonomie is om een veilige, comfortabele en productieve werkplek te creëren en ongemak en het risico op gezondheidsklachten te beperken. Nu je weet wat ergonomie betekent, kan je vast al raden wat ergonomisch werken betekent.

Betekenis ergonomisch werken: werken op een zo gezond, comfortabele en productieve manier. Ergonomisch werken kan gaan om producten, een werkplek of een organisatie.

Ergonomische producten

Ergonomische producten in een werkomgeving zijn producten die het werk zo comfortabel mogelijk maken. Deze producten moeten zo min mogelijk belastend zijn voor de gebruiker. In een werkomgeving, met name een kantooromgeving, kan je denken aan de volgende type producten:

  • Een muis- en toetsenbord
  • Arm- en rugsteun
  • Polssteun
  • Voetensteun

Ergonomische werkplek

Een ergonomische werkplek is een werkplek waarin de gebruiker zo comfortabel mogelijk kan werken en zo min mogelijk wordt belast. Bij een ergonomische werkplek kan je denken aan de volgende type producten:

Wat maakt een werkplek ergonomisch? Denk bijvoorbeeld aan een bureautafel die helemaal af te stellen is op de gebruiker. Voor lange mensen moet een bureau eenmaal hoger zijn ingesteld dan voor kleine mensen. Een bureaustoel is ook onmisbaar binnen een ergonomische werkplek. Ondanks dat er steeds vaker staand gewerkt wordt op kantoor, dankzij de verstelbare zit-sta bureaus, wordt er de meeste tijd nog steeds zittend gewerkt. Een stoel waar je de hele dag op zit en werkt vraagt veel van een stoel. Zo moet deze compleet instelbaar zijn naar een zo ergonomisch mogelijke zitpositie voor de gebruiker. Een ergonomische bureaustoel moet dan ook in hoogte verstelbaar zijn, maar ook moet de rugleuning en armsteunen verstelbaar zijn.

De meeste mensen die op kantoor werken, krijgen vroeg of laat te maken met gezondheidsklachten. De meest voorkomende klachten zijn rug, nek en polsklachten. Een ergonomische werkplek kan op de lange termijn gezondheidsklachten voorkomen of in ieder geval zo veel mogelijk voorkomen.

Ergonomische organisatie

Een ergonomische organisatie staat voor een organisatie die bewust bezig is met ergonomie te implementeren binnen het bedrijf. Er wordt bewust gekozen voor een zo goed mogelijke werkplek voor de werknemers, zodat zij comfortabel en productief kunnen werken. Ergonomische organisaties luisteren naar klachten van werknemers en proberen samen tot een goede oplossing te komen. Werknemers worden betrokken bij het inrichten van de werkplek of bij de aanschaf van nieuwe producten of meubelen. Een ergonomische organisatie gaat verder dan alleen een ergonomische werkplek. Er wordt gekeken hoe er zo goed mogelijk aan de behoeften van de werknemers voldaan kan worden. Denk bijvoorbeeld aan kortere werkdagen, niet overwerken, teambuilding etc. Allemaal vanuit de gedachte dat gelukkige werknemers betere prestaties leveren en zich langer verbinden aan het bedrijf of organisatie.

Kantoormeubelen van Kantoormeubelencenter

Wij van Kantoormeubelencenter hebben de missie om mensen die op kantoor werken meer aan het bewegen te krijgen en de productiviteit te verbeteren door het creëren en het produceren van een ergonomische en functionele werkomgeving. Kantoorwerk gaat helaas vaak gepaard met gezondheidsklachten. Daarom onderzoeken we deze gezondheidsklachten continue om vervolgens ons assortiment daarop aan te passen. Onze kantoormeubelen staan garant voor veilig én gezond werken.

Geplaatst in Nieuws door
Ralph Reimering