Bewegen op kantoor, we doen het veel te weinig met z'n allen. In dit artikel bespreken we de effecten van te weinig bewegen op kantoor en hoe een betere werkomgeving bijdraagt dat je meer gaat bewegen.

Bewegen op werk

Volgens de Gezondheidsraad moeten volwassenen minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten doen. Recent gaven ze het advies om veel stilzitten te voorkomen. Meer bewegen heeft een gunstig effect op de gezondheid. Volgens de Nederlandse Huisartsen Genootschap krijgt 60 tot 90 procent van de westerse bevolking minstens een keer in zijn leven last van rugklachten. 40.9 per 1000 patiënten per jaar melden zich bij de huisarts met lage rugpijn. Een grote groep mensen met rugklachten meldt zich niet bij de huisarts maar bij de fysiotherapeut.

Wanneer u een kantoorbaan heeft is de kans groot dat u veel zit. Er zijn een aantal oplossingen om toch in beweging te blijven terwijl u werkt. Het variëren van houdingen is ook erg belangrijk om rugklachten te verminderen. Zitten is namelijk de slechtste houding voor uw rug. Wanneer u zit, staat er meer druk op uw wervels dan wanneer u staat of ligt. Als u niet recht op uw stoel zit, ligt de druk op de wervelkolom nog hoger. Een goede zithouding is cruciaal, vooral als u al rugklachten ondervindt.

Mogelijke oplossingen:

  • Zit sta tafels
  • Zadelstoelen
  • Bureaustoelen met draaibare zitting
  • Een ommetje tijdens de pauze
  • Bewegen op het werk

Zit sta tafels

Zit sta tafels zijn de perfecte oplossing voor mensen met rugklachten. Wanneer u merkt dat u last krijgt van uw rug, omdat u te veel zit, drukt u op de schakelaar en het bureau stelt zich in op uw gewenste stahoogte. Het zit-sta bureau Flex 3 elektrisch is ideaal voor de combinatie zittend en staand werken. https://www.kantoormeubelencenter.nl/werkplekken/bureautafels/verstelbare-bureaus/zit-sta-bureau-flex-3-elektrisch De maximale hoogte van het bureau is 125 cm.

Zadelstoelen

Bewegen op werk zadelstoelZadelstoelen kunnen ook een oplossing bieden voor gebruikers met rugklachten. Dankzij de zadelzitting neemt uw rug altijd een actieve houding aan. Dit komt omdat u automatisch uw bekken kantelt wanneer u plaatsneemt op een zadelkruk. Door het kantelen van uw bekken komt er minder druk op de wervels te staan. Zadelstoel Jumper van Score heeft zelfs optioneel een draaibare zitting. Dit wil zeggen dat de zadelzitting al uw bewegingen volgt terwijl u werkt. Ondertussen blijft uw lichaam in balans. Doordat de zitting meebeweegt, zijn uw buik- en rugspieren ook aan het werk. Dit zorgt ervoor dat uw spieren getraind en aangesterkt worden. https://www.kantoormeubelencenter.nl/kantoorstoelen/zadelstoelen/zadelstoel-juper

 


Bureaustoelen met een draaibare zitting

Bewegen op kantoor draaibare zittingBureaustoelen met een draaibare zitting zorgen voor optimaal zitcomfort. Een van de bureaustoelen met draaibare zitting is de Bureaustoel HAG H04 4400. https://www.kantoormeubelencenter.nl/kantoorstoelen/bureaustoelen-hag/bureaustoel-hag-h04-4400 Deze bureaustoel is voorzien van het Balanced Movement Mechanism dat continu uw bewegingen zal volgen en ondersteunen. Hierdoor blijft u actief en energiek. Dit model is geschikt voor intensief gebruik. Een goede ergonomische bureaustoel, die perfect op jouw lichaam is ingesteld, kan al wat mogelijke klachten onderscheppen.

 

 


Ommetje tijdens de lunchpauze

Heb je pauze? Maak daar dan ook gebruik van, want dit is het ideale moment om even een stukje te lopen. Niet is het alleen goed om een frisse lucht te scheppen en je hoofd leeg te maken, maar je krijgt ook direct wat beweging wat je zo hard nodig hebt. Als je iedere werkdag een lunchwandeling van 30 minuten maakt, voldoe je al aan de norm van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen.

Bewegen op het werk

Naast dat je een ommetje kan maken, doe je er ook goed aan om op kantoor voldoende rond te lopen. Blijf nooit urenlang op je bureaustoel zitten, maar loop rond. Dit kan varieeren van naar de koffieapparaat lopen, naar de wc gaan, niet de lift pakken maar de trap of gewoon wanneer jij daar behoefte aan hebt even rondlopen.